Vorig jaar ging stad Genk op zoek naar Genkenaren die iets bijzonders te vertellen hebben. Het was een zoektocht naar grappige anekdotes, maar ook naar ontroerende en aangrijpende ebeurtenissen. Verhalenvertelster Rien Van Meensel (Avansa) stoomde tien moedige Genkenaren klaar om hun verhaal te delen met andere stadsbewoners. De tien vonden nu ook een plaatsje in de Levende Bibliotheek.
GEBOEID EN VERWONDERD
Ik heb van heel dichtbij mogen volgen hoe die levende boeken tot hun verhaal gekomen zijn. Mooi hoe deze Genkenaren oprecht geboeid en verwonderd waren over elkaars verhaal, vertelt Melouda Ait Aadi (dienst Diversiteit en Gelijke Kansen). Samen met Yves Dubois (bibliotheek) is zij een van de bibliothecarissen die ontleners een keuze helpen maken.
Yves Dubois: "Tijdens de Levende Bibliotheek zijn wij het eerste aanspreekpunt. We helpen bezoekers een levend boek uit de catalogus kiezen en begeleiden hen naar een plek waar ze het gekozen boek kunnen beluisteren. Ook nu is ons advies: beoordeel een boek niet aan de hand van de cover, zegt Yves.
VERSCHILLEN OVERSTIJGEN
Genkenaren met elkaar in contact brengen via levende boeken lijkt raar maar toch is dit een slimme vondst. We leven te vaak in een bubbel met gelijkgestemden. Er is geen ruimte voor andere meningen, verduidelijkt Rien. Je krijgt niet vaak de kans om met mensen uit een andere leefwereld te praten. Via sociale media kan je makkelijk je mening uiten, maar de afstand tussen mensen lijkt steeds groter. Dit is dus wat we nodig hebben. Gelukkig hebben we een diverse catalogus van levende boeken kunnen samenstellen. In onze voorbereiding bespeurden we veel openheid, maar ook meningen die wel eens botsten. Net doordat ze hun verhaal kunnen vertellen, hebben ze die verschillen kunnen overstijgen.
KOM NAAR DE LEVENDE BIBLIOTHEEK
Op maandag 21 maart 2022 kan je op de Dag tegen Racisme en Discriminatie opnieuw komen luisteren naar de verhalen van Genkenaren die je niet kent maar die jou oprecht binnenlaten in hun wereld.